High Quality Chainsaw Bars Husqvarna Toys Hockfire Saws

Poulan 3400

countryhog

BTDT
Local time
1:11 AM
User ID
615
Joined
Jan 19, 2016
Messages
1,164
Reaction score
2,706
Location
NW Arkansas
Country flag
Rebuilt this 3400 - new rings, seals, carb kit, lines, filters, etc. sucker ran sweet yesterday; ran well at high speed and gnawed on the wood like a beaver. Today it would rev up but would "oscillate" it's rpms. No amount of hi needle adjusting corrected it.
I'm guessing it may be the carb cause of a sudden many of my carb rebuilds are squirrelly. Any suggestions?
 

Digger's Dad

Saw-chologist
Local time
1:11 AM
User ID
718
Joined
Jan 28, 2016
Messages
366
Reaction score
1,444
Location
Northwest Arkansas
Country flag
I had an 028 I did a carb rebuild on some years ago that gave me fits after the rebuild. Ran great for the first tank and then started something like the oscillation you describe. It would hit top RPM then fade off, struggle, pick up, fade, rattle, on and on... Drove me nuts. Checked compression, vacuum, fuel lines, vents, re-rebuilt the carb twice all with no luck. Worked on it off and of for over a month. Finally took it to a buddy of mine who is a looooooong time Stihl dealer. He fixed in it 5 minutes.

The 028 has a spring that holds the choke open after you've started the saw. After many years the spring had weakened and would get pulled closed at high RPM causing the flutter problem. Once the RPM dropped it would open up and run great then shut down again.

Any chance that 3400 has a similar choke design?
 

P.M.P.

Stiff Member
Local time
2:11 AM
User ID
352
Joined
Dec 31, 2015
Messages
12,200
Reaction score
58,728
Location
Michigan
Country flag
Hate to say this but could have air leak somwhere.
 

countryhog

BTDT
Local time
1:11 AM
User ID
615
Joined
Jan 19, 2016
Messages
1,164
Reaction score
2,706
Location
NW Arkansas
Country flag
3400 has a mechanical choke. Gonna take the carb apart tomorrow, replace filter, check vent. Ok. Don't say leak
 

5000+

Super OPE Member
Local time
2:11 AM
User ID
612
Joined
Jan 19, 2016
Messages
250
Reaction score
562
Location
pa
Country flag
Did you run it without the air filter? The 3400 has chrome piston and unplated cylinder, are the rings supposed to be chromed?.
 

5000+

Super OPE Member
Local time
2:11 AM
User ID
612
Joined
Jan 19, 2016
Messages
250
Reaction score
562
Location
pa
Country flag
Does the carb have welsh plugs? Might have loose/leaking one.
 

DrewUth

Too weird to live, too rare to die.
Local time
2:11 AM
User ID
762
Joined
Feb 3, 2016
Messages
199
Reaction score
470
Location
SJ
Country flag
Check the impulse line too. My Poulan 3000 acted similarly a few months ago- ran perfect one day, then super lean on top the next no matter how much I turned the H. Impulse line was cracked, massive air leak right into the crankcase.
 

5000+

Super OPE Member
Local time
2:11 AM
User ID
612
Joined
Jan 19, 2016
Messages
250
Reaction score
562
Location
pa
Country flag
Check the impulse line too. My Poulan 3000 acted similarly a few months ago- ran perfect one day, then super lean on top the next no matter how much I turned the H. Impulse line was cracked, massive air leak right into the crankcase.
No pulse line on these. Goes thru the intake block. Did you try a new spark plug?. Also try disconnecting the shut off wire at the coil. Sometimes the wire will intermittently short to ground behind the flywheel.
 

countryhog

BTDT
Local time
1:11 AM
User ID
615
Joined
Jan 19, 2016
Messages
1,164
Reaction score
2,706
Location
NW Arkansas
Country flag
Replaced new spark plug with another new spark plug. Voila! Thanks for suggestions.
 
Top